Przepis na Świąteczne pierniki, które można zaraz jeść.
Już od dawna szukałam przepisu na pierniki, które po upieczeniu będą zaraz dobre do zjedzenia. Bo co to za przyjemność czekać, aż zrobią się miękkie.
Przepis już sprawdzony, także polecam.
Składniki:
1,5 kg mąki
5 całych jaj
1 kostka margaryny
0,5 kg cukru (z tego 4 łyżki na karmel)
cukier należy przypalić w garnku następnie, wlać 1/2 szklanki wody i roztopić.
0,5 kg miodu
2 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 olejek migdałowy
2 paczki przyprawy do pieczenia.
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać miód i wymieszać
(najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i
przyprawy, a następnie margarynę i jajka.Dolewając stopniowo karmel (przestudzony), zagniatać ręką ciasto aż będzie
średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać
ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości
maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć
resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 - 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie.
Na pewno wkrótce wypróbuje to też nie lubię czekać na pierniczki ;) O wiele lepiej od razu je skonsumować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam pierniki. Też mam swój sprawdzony sposób.
OdpowiedzUsuńJestem totalnym laikiem w kuchni ale tak mi narobiłas ochoty na pierniczki, że jutro spędzę na pewno trochę czasu na ich robieniu. Pozdrawiam, poulciak.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSuper, dzięki za przepisik skorzystam ! =D
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacha ;) dzis jak wroce do domu odrazu je zrobię ;))
OdpowiedzUsuńjak one cudownie wygladają po upieczeniu! Takie pulchne, az ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńhttp://angelaendzel.blogspot.com/
Szukałam ostatnio przepisu na dobre pierniczki ,cieszę się, że trafiłam na Twój :) Śliczne są te foremki w kształcie drzewka!
OdpowiedzUsuńCałuję, Jo
http://joscloset.blogspot.com/
Super ten przepis.Pozdrawiam mikołajkowo.
OdpowiedzUsuńSuper przepis.Pozdrawiam Mikołajkowo☺☺☺
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, cieszę się, że trafiłem na Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńJa zapraszam Ciebie na mojego androidhand.pl
czastech.pl - nowy blog technologiczny!
OdpowiedzUsuń